Historie de Voorde.

Het gebouw wat wij kennen als Landgoed de Voorde is in 1800 gebouwd door graaf Jacob van Vredenburch. Hij heeft het gebouwd als beleggingsobject. In 1801 kwamen daar het koetshuis en de tuinderswoning bij.

In 1807 werd Landgoed de Voorde  voor de eerste keer verhuurd voor fl 550,- per jaar.In 1814 overleed de graaf. Het eigendom ging naar Agatha Maria van Vredenburch.

In de 19de eeuw is het gemoderniseerd.  Veranderingen in ramen en interieur. Deze waren afwijkend van de originele staat (ornamenten, ramen). Bijzonderheid was de installatie van het toilet, hetgeen mogelijk was voor luxe panden in die tijd.

Het landhuis is tot 1931 als eigendom altijd in handen geweest van een telg van de Familie van Vredenburch.In 1931 heeft de gemeente Den Haag het pand gekocht. Zij hebben herstelwerkzaamheden verricht aan het dak, dat in slechte staat was. Ook zijn er aanpassingen  geweest aan de tuinderswoning.

Tijdens WO II is de Voorde gevorderd door de Duitse Wehrmacht. Na de oorlog is het diverse malen verhuurd. Ook heeft de gemeente Den Haag het landhuis en de tuinderswoning in de jaren 80 gerenoveerd.Het koetshuis werd afgebroken.In 2000 is het overgegaan in handen van de gemeente Rijswijk.

De bekendste bewoner die we kennen was Hermanus Berserik.Hij woonde en werkte van 1952 tot zijn dood in de tuinmanswoning van het landgoed de Voorde in Rijswijk

Hermanus Berserik, geboren op 19juni 1921 volgde een opleiding aan de koninklijke academie van beeldende kunsten in Den Haag van 1939 tot 1944, waar hij les kreeg van onder anderen Willen Schrofer (schilderen), Willem Rozendaal (grafische technieken), Paul Citroen en Rein Draijer. Hij deed in 1944 vervroegd eindexamen en werd in 1946 lid van de Haagse kunstkring. In 1948 werd hij leraar aan de vrije academie Werkplaats voor Beeldende kunsten. Hij maakte deel uit van de groep VERVE (1951 – 1958). Van 1958 tot en met 1978 was Berserik docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Vanaf 1963 was hij actief lid van schilderkundig genootschap Pulchri Studio.

Berserik deed aanvankelijk veel werk in opdracht: affiches, klein drukwerk en illustraties. Hij tekende reclames voor Philips, de PTT en de KLM. Zo maakte hij ook meer dan 300 omslagen voor boeken en illustraties voor onder andere de uitgeverijen Voorhoeve (Den Haag), Bert Bakker/Daamen (Ooievaar Pockets) en Querido (Salamanderpockets). Hierbij waren boeken van bekende auteurs zoals Louis Paul Boon, Willem Elsschot, Nescio en Paul van Ostaijen. Verder maakte hij in 1959 een tekenfilm over de Deltawerken en ontwierp hij tussen 1953 en 1976 decors en kostuums voor acht verschillende theaterproducties. Berserik maakte meer dan 1500 schilderijen, zelfportretten, stillevens, stads- en zeegezichten en landschappen, maar ook de gevelbeschilderingen op de hofjes van de Hoefkade in Den Haag, in de wijk waar hij zijn jeugd doorbracht. Zijn muurschilderingen uit 1988 nabij Hollands Spoor, in het Rode Dorp van Den Haag, zijn bij velen bekend. Zijn werk wordt gerekend tot de Nieuwe Haagse School.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s